Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Dags att anmäla till Råå IF:s damcup
2018-09-09 13:58

Inbjudan Råå IF:s Damcup 2018


Råå öppnar nu anmälan till den 30:e upplagan av Råå IF:s Damcup. Turneringen kommer att spelas Lördagen den 24 November 2018 i Norrehedshallen, Helsingborg.


För att anmäla ert lag - klicka här - samt betala anmälningsavgift om 1.000 kr/lag senast den 25 oktober. Anmälningsavgift betalas in på Råå IF:s bankgiro 212-6514.


Se inbjudan här.


Notera att deltagarantalet är begränsat – först till kvarn…Hoppas att vi ses!


Välkomna!

Råå IF

P04 kom 3:a i Eskilscupen
2018-08-05 21:45
I dagarna tre har 50-årsjubilerande Eskilscupen spelats i Helsingborg.
P04 kom 3:a och var mycket nära att få spela final på Olympia. I semifinalen mötte P04 Kungsbacka IF och matchen fick avgöras på straffar där Kungsbacka vann med 4-3. I gruppen blev P04 tvåa efter Staffanstorp United Blå. I kvalmatchen till A/B-slutspelet besegrade man IF Elfsborg med 6-5 efter straffar. I A-slutspelet besegrade man sedan Landskrona BoIS med 2-1 (1/8-delsfinal), Staffanstorps United Blå med 3-0 (1/4-final), revansch på förlusten i gruppspelet och till sist blev Kungsbacka för svåra i semifinalen som sedan vann finalen mot Hittarp med 2-1.
P03 blev tvåa i sin grupp på samma poäng som Täby FK som sedan blev 2:a i hela Eskilscupen. Matchen mot Täby FK slutade 1-1. I kvalmatchen till A/B-slutspelet förlorade man mot BK Höllviken med 6-5 efter straffar och därmed blev det B-slutspel. I B-slutspelets första match (1/8-delsfinal) mötte man norska Nordstrands IF 1 och det blev förlust med 2-0. Nordstrands IF gick sedan till B-finalen där man förlorade med 4-3 mot Lunds BK.
P05 blev tvåa i sin grupp efter Jönköpings Södra IF 2. I kvalmatchen till A/B-slutspelet blev det vinst med 1-0 mot Täby FK. I A-slutspelets första match (1/8-delsfinal) mötte man Ängelholms FF och det blev förlust med 4-0. Ängelholms FF vann sedan hela Eskilscupen då man besegrade V. Frölunda IF med 7-6 i finalen. P05 mötte för övrigt V. Frölunda IF i Gothia Cup.
Stort grattis till de tre lagen ovan med P04 i spetsen för mycket bra insatser under årets Eskilscup!

Övriga nio Råå IF-lag som spelat Eskilscupen är Pojkar f. 07 Ljusblå och Vit, Pojkar f. 08, Flickor f. 08 Ljusblå och Vit, Pojkar f. 10 Ljusblå och Vit samt Pojkar f. 11 Ljusblå och Vit.
Inga resultat har räknats i dessa matcher och enligt de rapporter jag fått har lagen spelat bra fotboll, haft roligt och jag hoppas och tror att det var en givande weekend.

På Råå IP har det spelats 11- och 9-manna från fredag morgon till söndag eftermiddag. Allting har fungerat bra från matcherna på plan till försäljningen i Stickans Kiosk och vi har fått positiv feedback för hur mysig Råå IP är vilket är mycket roligt!

Anders Wendel
Vi firar att det är 70 år sedan vi vann Svenska cupen - läs hela historien
2018-07-25 08:00

Grabbarnas triumf i cupspelet 1948 gav eko i hela fotbolls-Sverige. Från ingenstans dök det blåvita laget från fiskeläget i Råå upp och formligen krossade allt motstånd ända fram till finalen mot Linköpingslaget BK Kenty som besegrades med klara siffror, 6-0 (2-0).

Råå IF blev därmed det tredje Skånelaget – efter Malmö FF och HIF – som präntade in sitt namn på Kungens pokal!

 

I cupspelets inledande kvalificeringsomgångar började Råå med att besegra Huskvarna Södra med 5-0 (2-0) inför 1.217 åskådare på Olympia. Den andra matchen mot Skene på bortaplan blev lite marigare, men Råå-grabbarna lyckades till slut vända ett 0-2-underläge till en 3-2-seger.

I den första matchen i slutomgången kunde Råå IF inför hela 5.899 personer besegra Landskrona BOIS med 2-1 (1-1) på Olympia efter mål av Bertil Olsson och John Pålsson (straff). I den andra matchen i slutomgången blev det en ny triumf när Sandvikens IF fick respass ut ur cupen av Råå IF som vann med 3-2 (1-1). Målskyttar i den matchen var Anders Pålsson 2, Erik Berggren 1.

Det är noterbart att såväl Landskrona BOIS som Sandvikens IF hade det här året degraderats från allsvenskan. Nu väntade Surahammar på bortaplan i cupens kvartsfinal.En som var med om både cuptriumfen och något år senare även den allsvenska epoken var Råå-legenden Åke Olsson. Så här berättade han om den här Surahammar-matchen i en intervju för några år sedan:

- Vi hade aldrig tidigare åkt så långt till en match. Och Albin Dahl som tränade oss på den tiden hade genom kontakter fått veta att det var en mycket svår motståndare och att de släppte högst in ett mål i varje match. Men vi lirade det spel som vi brukade göra och vann med hela 5-2 efter 3-0-ledning i pausen.

Råå inledde matchen i utklassningsstil och ledde över Surahammar med 3-0 redan efter tjugo minuters spel. Råås målskyttar den gången var Anders Pålsson 3, Bertil Palm 2.


Redan söndagen därpå var det dags för semifinalspel.

- Vi mötte då Friska Viljor från Örnsköldsvik och vann med hela 9-1 efter 4-0 i paussiffror, erinrade sig Åke Olsson. Anders Pålsson blev fyramålsskytt och de övriga målen gjordes av Bertil Olsson 3, Erik Berggren 1, Bertil Palm 1.

I pressen dagen efter kunde man läsa följande: ”En grundlig lektion i hur fotbollen ska spelas när den är som bäst!”


Cupspelet, utan allsvenskt inslag det här året, genomfördes på drygt en och en halv månad medan serierna hade sitt sedvanliga sommaruppehåll (man spelade höst-vår på den tiden). Råås matcher fram till finalen hade spelats enligt följande: 13 juni Råå-Huskvarna Södra, 20 juni Skene-Råå, 27 juni Råå-Landskrona, 4 juli Råå-Sandviken, 11 juli Surahammar-Råå, 18 juli Råå-Friska Viljor.


Söndagen den 25 juli var det så dags för den stora cupfinalen och hela 9.852 personer hade passerat vändkorsen på Olympia för att heja på sensationslaget Råå IF, föreningen som på allvar nu skrivit in sitt namn på den svenska fotbollskartan. Dagen efter var det idel lovord i lokalpressen:

”Redan efter tio minuters spel var matchen i praktiken avgjord, Råå ledde med 2-0. Laget lyckades inte hundraprocentigt, men spelade tillräckligt effektivt ändå och band ganska behändigt upp svansen på motståndarna. Sin starkaste lagdel hade man i halvbackstrion, där man närmast ville ge Åke Olsson det stora aktivitetspriset. Lagkaptenen Holger Olsson raderade fullständigt ut Kentys farlige center ”Kimmy” Ivarsson och Boris Stenberg frångick inte sin vana att göra en energistark insats i det tysta.” Matchen slutade med en övertygande 6-0-seger för Råå-grabbarna. Erik Berggren svarade för ett hattrick med sina tre fullträffar och de övriga målen gjordes av Bertil ”Musen” Palm 2 och Anders Pålsson 1. Efteråt bjöd Svenska fotbollförbundet på supé på hotell Astoria dit både Råås och Kentys spelare och styrelser var inbjudna. Förbundets representant John ”Bill” Pettersson framförde ett tack till de bägge föreningarna.

Matchbollen donerades till Råå-tränaren Albin Dahl, som fick alla deltagarnas namnteckningar på ”sin kära läderkula”.

 

Sven Klevtorp


Texten är hämtad från klubbtidningen Hänt i Råå IF Nr. 2/2008

Gothia Cup för 44:e gången
2018-07-16 15:16
Gothia Cup arrangeras i år för 44:e gången  och 1.731 lag deltar från 78 nationer. Råå IF deltar för 38:e gången och i år med 3 lag, P15 - P14 - P13.
Söndag 
Igår söndag var det träning på förmiddagen och på eftermiddagen var det besök på Liseberg där vi också såg VM-finalen.
Måndag
Idag måndag började matcherna och det har blivit en vinst och två ooavgjorda matcher:
*P15 - Global Premier Soccer, USA  2 -2
*P14 - Charneca de Caparica FC, Portugal  1 - 1
*P13 - Bangalore Soccer Academy, Indien  8 - 0
Ikväll är det invigningen på Nya Ullevi som gäller inför över 50.000 åskådare och bland dessa kommer Råå IF:s trupp på 61 spelare och 11 tränare och ledare samt ett 50-tal föräldrar att befinna sig.
Invigningen avslutades med ett dubbelt fyrverkeri. Först ett storslaget fyrverkeri och sedan när vi lämnade Nya Ullevi så upplevde vi ett stort antal blixtar innan himlen öppnade sig.
Tisdag
Under tisdagen har vi spelat tre matcher med blandade resultat:
*P03 - IFK Luleå  1 - 1
*P04 - IFK Örby  9 - 0
*P05 - V. Frölunda  0 - 4
Imorgon onsdag kommer P03 att spela både gruppspels- och slutspelsmatch. P04 kommer att spela gruppspelsmatch och ev. även slutspelsmatch. P05 kommer att spela gruppspelsmatch.
Onsdag 
Nu kan vi sätta punkt för gruppspelsmatcherna. P03 och P04 vann sina grupper och spelar A-slutspel medan P05 blev 3:a i sin grupp o spelar B-slutspel. Resultaten i dagens gruppspelsmatcher blev följande:
*P03 - SV Eintracht Gommern, Tyskland  2 - 0
*P04 - Prep Schools Lions, England  3 - 0
*P05 - Prep Schools Lions, England  1 - 2
Ikväll börjar A-slutspelet för P03 och man möter Ersmarks IK från Umeå.
Tyvärr blev det förlust med 4-1 mot Ersmarks IK (1/64-dels) så nu blir det inte fler matcher för P03 i årets Gothia Cup.
Torsdag
*P04 mötte Solängens BK (1/32-dels) i A-slutspelet och förlorade med 3-2 så även för P04 blir det inte fler matcher i årets Cup.
*P05 spelar B-slutspel och i sin första match (1/32-dels) mötte man San Faustino från Italien. Efter full tid var det 1-1 så matcher fick avgöras på straffar och Råå IF vann sttaffarna med 4-2 och matchen totalt med 5-3. Nu väntar Elite Football FC Blue från England i eftermiddag i 16-delsfinalen.
Elite Football FC Blue blev för svåra för P05 och det blev förlust med 2-0 efter 0-0 i paus. Engelsmännens andra mål kom i matchens sista spark.
Därmed kan vi sätta punkt för fotbollen i årets Gothia Cup.
Fredag - Lördag
Under de två sista dagarna kommer det att bli aktiviteter av olika slag.
Det är min förhoppning att alla spelare och tränare haft en bra vecka på och utanför plan under årets Gothia Cup och att man har med sig minnen hem.
Förhoppningsvis kommer vi att delta med lag i Gothia Cup 2019.
Till sist vill jag framföra ett STORT TACK till alla föräldrar, syskon, anhöriga, Råå IF-are och alla övriga som följt och stöttat oss under årets Gothia Cup.
Anders Wendel

Fotbollsskolan dag 4 - sista dagen
2018-07-09 10:29
Sista dagen bjöd på strålande väder! Det var dags att avsluta och runda av fotbollsskolan för i år. 220 duktiga deltagare och 80 volontärer bidrog till att göra årets 30-årsjublierande fotbollsskola till en stor succé. Stort tack till alla inblandade! Under sista dagen fick deltagarna visa upp sina kunskaper för föräldrarna, de blev fotograferade, fick träffa fotbollskändis och Rio-Nalle och de fick diplom, medaljer och mycket annat. Vi hoppas att vi ses igen nästa år!
Fotbollsskolan dag 3
2018-07-09 10:26
Fredagen bjöd på lite molnigt väder men stämningen var ändå på topp! Alla deltagare fick prova på femkamp och skjuta prick, köra slalombana på tid och mycket annat. Ett inslag som var uppskattat.
Nyheter från våra lag
Domare, 19/09 08:06 
San Siro Cup, 19/09 07:30 
Fotbollsskolan , 18/09 07:48 
P02, 16/09 16:21 
P02, 09/09 16:57 
P02, 02/09 15:44 
 
Huvudpartners
Sponsorer